Dünya son yılarda ciddi sınavlarla geleceğe hazırlanıyor gibi.
Pandemi, Ukrayna-Rusya savaşı, Filistin-İsrail savaşı, İsrail-İran savaşı ilk aklımıza gelenler. Ekonomide ise borsada dalgalanmalar artarken altın ve gümüş öne çıkıyor.
Veriler ışığında Türkiye ekonomisi bugün başlayan bayram sonrasına nasıl hazırlanıyor.
Piyasalar hareketli açılışa hazır mı?
İran’ın Suriye’deki konsolosluk binasının bombalanmasına misilleme olarak İsrail’e karşılık verme ihtimali gündemin sıcak maddesi. Jeopolitik risklerin artmasıyla diğer ürünlere yönelimi arttı. Öte yandan ABD, küresel metal piyasalarını sarsma riski taşıyan bir hamle yaparak Rus alüminyum, bakır ve nikel ticaretine yeni kısıtlamalar getirdiğini duyurdu. Altın, Orta Doğu’da gerilimlerin artmasıyla başka bir rekora sıçradı. Altının onsu yüzde 1,2 artışla 2.400 dolara yükselirken, gümüş Şubat 2021’den bu yana en yüksek seviyesinde işlem gördü. Gümüş ons başına 29,23 dolara kadar yükseldi.
Küresel bazda gerilimler artsa da Türkiye’de hisse senedi piyasasına yönelik para girişinin artmaya devam etmesi, hisse senetlerine ilgiyi canlı tutacak. Bayramdan önceki yaşanan yüzde 8,5 oranındaki yükseliş, son bir haftada sektör endeksleri arasında değer kaybedenin olmaması yükselişin genele yayıldığını gösteriyor.
Yargıtay ise 16 milyon emekliyi ilgilendiren karara imza attı.
Yargıtay, kredi borcunu emekli maaşıyla ödemeyi taahhüt eden emeklilerle ilgili emsal bir karar verdi. Kararda emekli maaşıyla kredi ödemelerinin yapılması halinde, bu ödemelerin geri istenemeyeceği bildirildi.
Dünya Bankası gülün dikeni gibi
Dünya Bankası Türkiye ekonomisinin 2024 yılında yüzde 3 ve 2025 yılında ise yüzde 3,6 büyüme beklediğini açıkladı. Banka daha önceki tahmininde Türkiye ekonomisinin 2024’te yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,9 büyüme hedeflerini değiştirdi.