Güneş batmış, insanlar kör olmuş, ülke istila edilmiş, insanlar uyutulmuştu.
Hayat ne kadar zordu.
Ancak 18 kişilik bir grup tüm olumsuzlukların dışında kalarak Türkiye’yi uyuduğu uykusundan uyandırmak için yanacak kıvılcımı bekliyordu.
İstilacı devletler tabi ki bunu düşünmemişti.
Tarihler 1919 yılını gösteriyordu. Kıvılcım Padişah Vahdettin tarafından yakıldı. Mustafa Kemal Anadolu’ya gidecektir. Her türlü girişim yapıldı ve Bandırma adlı gemi İstanbul’dan yol çıktı.
Gemi Türkiye’yi huzura kavuşturacak ismi taşıyordu… Mustafa Kemal’i…
Samsun’a ayak bastığından itibaren ülkeyi karış karış dolaşmaya konakladığı yerlerde Kurtuluş meşalesini yakan Gazi Mustafa Kemal 1923 yılında emellerine ulaştı.
Cumhuriyeti kurdu, istiklali ilan etti. Dünya siyasetine başarılarıyla damgasını vurdu.
Artık her yıl 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Türkiye’nin dört bir yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır. Üzerinde “Gençlikten Atatürk Sevgisiyle Cumhurbaşkanına” yazan ve “Sevgi Bayrağı” olarak adlandırılan dev bir bayrak Kurtuluş Yolu’ndaki Tütün İskelesi’nden karaya çıkarılarak Samsun valisine verilir. Daha sonra bayrak, cumhurbaşkanına sunulmak üzere genç atletlere teslim edilir. Samsun’dan yola çıkarılarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’den sonra 19 Mayıs törenlerinde Ankara’da cumhurbaşkanına sunulur.