Öbektaş Belediye Başkanı Muharrem Kartal:
ÖBEKTAŞ’IMIZI HAK ETTİĞİ YERE PLANLI ÇALIŞARAK GETİRECEĞİZ!
Yerli ve milli ürün olan Gindarek taşı yeniden hayat bulacak.
Beldeye 80 kişilik istihdam kazandıracak.
Dana, Öbektaş’tan alınacak.
Enerji işine girecek.
Belediyeciliğin bir ‘gönül işi’ olduğunu ifade eden Öbektaş Belediye Başkanı Muharrem Kartal, “Öbektaş’ı en iyi şekilde geliştirmek, buradaki problemleri çözmek, istihdam oluşturarak ve altyapı çalışmalarımızı tamamlayarak hemşerilerimizin layık olduğu planlı bir kent yaşantısı sunmayı kendimize ilke edindik” dedi.
Öbektaş Belediyesi olarak 5 yıllık bir hazırlık çalışması yaptıklarını ifade eden Kartal, “Öncelikle kurumsallaşmaya el attık. Beldemizi köy statüsünden çıkarıp belediye havasına soktuk. Göreve geldikten sonra ilk iş olarak içme suyumuzu ele aldık. Suyumuzu kuyudan çekip havuzlarda depoluyorduk. Bu da sağlıksız su tüketmemize neden oluyordu. Biz, buna kurutulmuş sistem diyorduk. Sistemde zaman zaman tıkanıklıklar meydan geliyordu. Bundan kurtulduk. Şimdi göze sularını beldemizin hizmetine sunduk” ifadesini kullandı.
KISA ZAMANDA ÇOK ÖNEMLİ İŞLER YAPTIK
Öbektaş Belediyesi’nde kısa zaman içinde pek çok şey yaptıklarını ifade eden Kartal, Öbektaş beldesinin ekonomisinin ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılığa dayandığını söyledi. Tarımsal faaliyetlerin ilkel şartlarda yapıldığını aktaran Başkan Kartal, meyve-sebze üretiminde başarılı olmadıklarını; hayvansal üretimi destekleyecek slaj faaliyetlerine ağırlık vermeyi düşündüklerini vurguladı. Öbektaş’ı süt inekçiliği alanında marka haline getireceklerini söyleyen Kartal, belediye olarak üretim yapan bütün kesimlere destek olmayı amaçladıklarının özenle altını çizdi. Beldede 600 dekarlık alanda ot silaji yaparak hayvancılığa destek vereceklerini söyleyen Kartal, Tarım İl Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik İl Müdürlükleri ile istişare çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.
ÖBEKTAŞ DANASININ ÜZERİNE DANA YOKTUR!
“Mera ıslahı konusundaki çalışmalarımız da süt inekçiliğini destekleyecektir. Bölgemizde 6 ay otlama yapılabilmektedir. Kalan sürece meralarımız kullanılmıyor. Oysaki kültür ırkı açısından Türkiye’de markayız. Bizim 600-700 kg’lık hayvanlarımız Sakarya ve Bursa ile yarışmaktadır. Hayvancılık sektöründe bir söz vardır. ‘Öbektaş danasının üzerine dana yoktur’. Bu söz tacirler arasında oldukça yaygındır.
ÖBEK TAŞI – GİNDAREK TAŞINI YENİDEN ÜRETECEĞİZ
Doğal taş üretiminde Öbektaş’ın bölgede tek olduğunu ifade eden Başkan Kartal, patentinin kendilerine ait olan ‘TAŞ’ üretimine yeniden başlayacaklarını söyledi. Eski adı ile Gindarek taşının ekonomik açıdan bir şans olduğunu söyleyen Kartal, taş üretiminin bugüne kadar yapılmadığını ifade etti.
1980’li yıllarda yaklaşık 200 kişinin taş ocaklarında çalıştığını söyleyen Kartal, tüm bölgenin yapı taşlarının Öbektaş’tan temin edildiğini belirtti. Cami duvarlarında, inşaatlarda, bahçe duvarlarında ve istinatlarda kullanılan Öbektaşı’nın zamanla tuğla ve birikete yenik düştüğünü aktaran Kartal, Ankara’dan getirdikleri makinelerle önümüzdeki haftalarda Öbektaşı’nın yeniden hayat bulacağını, kesilip işlenerek piyasaya sunulacağını, tek katlı ve iki katlı binalarda özellikle kolana ve kirişe gerek duyulmayacağı için inşaat maliyetlerinin düşeceğini belirtti. Öbektaş ile dış cephe yapılmaya ihtiyaç duyulmayacağını söyleyen Başkan Kartal, inşaatlarda maliyetlerin ortalama yarıdan yarıya kısılabileceğinin özenle altını çizdi.
Yapılacak çalışmalarla Öbektaş’ta 80 kişiye istihdam sağlayacağını belirten Kartal, süt üretiminde ise günlük 12 ton üzerine getirmeyi hedeflediklerini söyledi. Güneş enerjisinden yararlanacaklarını söyleyen Kartal, ısı pompası düşündüklerini de sözlerine ekledi.