Lezzetli tatları, zengin ürün çeşidi ve önemli ekonomik geliri ile mutfakların vazgeçilmezi fındıkta gelecek karanlık gibi görülüyor.
Bu haberi Ulusal Fındık Konsey Başkanı Cem Şenocak verdi.
Şenocak, üretimi ve ihracatı ile Türkiye tarım ürünleri arasında liderliğe yükselen fındığa sahip çıkılması gerektiğini söyledi.
Karadeniz Bölgesinde fındık üretiminin üretimin korunmasının önemine dikkat çeken Şenocak, “Bu bölgelerde alternatif ürün yetiştirmek mümkün değil, aksi takdirde göç kaçınılmaz olabilir” dedi.
Gerileme sözkonusu…
Artan geçim kaygısı, tarlaların bölünmesi, bahçelerin imara açılması ve üretimin azalması gibi nedenlerden dolayı dünya fındık piyasasında ihracatta azalma görülürken yetkilileri bahçelerin mutlaka korunması, iyileştirilmesi gibi konulara daha okunması gerekiyor.
Bu durumun ürkütücü olduğunu savunan Şenocak, şöyle devam etti:
“İhracatımız günden güne azalıyor. Fındık ihracatındaki payımız yüzde 80’lerden yüzde 60’lara kadar geriledi. Artık Fındık politikalarını acilen gözden geçirme zamanı geldi. Düz arazilere dikim teşviki yerine, geleneksel üretim bölgelerimizi korumalıyız.
Tehlike kapımızda. Dikkatli olalım”.