ETİ’den kuraklığa dayanıklı yerli buğday hamlesi: “Kanatlı Buğdayı” üretime alındı
Türkiye gıda sektörünün önde gelen markalarından ETİ, kurak iklim koşullarına dayanıklılığıyla öne çıkan yerli buğday çeşidi “Kanatlı Buğdayı”nın tohumluk üretimine başladığını duyurdu. Şirketten yapılan açıklamaya göre, bisküvilik un üretiminde kullanılacak bu yeni türün hem tarım sektörü hem de tüketiciler için önemli bir değer yaratması hedefleniyor.
ETİ’nin Ar-Ge çalışmaları kapsamında geliştirilen Kanatlı Buğdayı, geniş adaptasyon kabiliyeti ve bisküvilik kaliteyi koruma özelliğiyle diğer buğday çeşitlerinden ayrışıyor. Türkiye’de bisküvilik kalitede buğday üretiminin sınırlı olması nedeniyle, bu yeni türün yerli üretim açığını azaltması bekleniyor.
2025 üretim sezonunda “Orijinal-1” kademe sertifika almaya hak kazanan Kanatlı Buğdayı için 110 dekarlık alanda tohumluk üretim süreci başlatıldı. Elde edilecek ürünün, ilerleyen dönemde sertifikalı tohumluk üretiminin temelini oluşturacağı ve ETİ’nin sözleşmeli üretim modeli kapsamında kullanılacağı belirtildi.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ETİ Global CEO’su Ercan Öz, Türkiye’de üretilen buğdayın yalnızca yüzde 3–4’ünün bisküvilik kalite grubunda yer aldığını vurgulayarak, Kanatlı Buğdayı’nın bu alandaki açığı kapatmaya katkı sağlayacağını ifade etti. Öz, projenin kamu, üniversite ve özel sektör iş birliğinin başarılı bir örneği olduğunu da dile getirdi.
Kanatlı Buğdayı’nın geliştirme süreci ise 2004 yılında Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde başlatılan melezleme çalışmalarına dayanıyor. ETİ, projeye 2016 yılında TÜBİTAK ve TAGEM iş birliğiyle dahil oldu. Üç yıl süren denemelerde buğday hatları; kalite, verim, hastalık dayanımı ve genetik özellikler açısından test edildi. Tüm kriterlerde öne çıkan hat “Kanatlı” adıyla tescillendi.
Buğday çeşidine “Kanatlı” adının verilmesinde ise ETİ’nin kurucusu merhum Firuz Kanatlı’nın, Eskişehir’in kalkınmasına ve tarımsal araştırmalara sağladığı katkıların etkili olduğu belirtildi.